søndag, mars 30, 2014

Sjøørretjakten - 17 - 20.5.2013

Oppturen jeg fikk på Oppdøl snudde fort. Det tikket inn meldinger fra hele Fennoskandia med rapporter om større fisk. Nå var det enten å høyne eller å kaste seg. Jeg og Rom vurderte tur til beryktede Bornholm. Men siden Rom opererer med en kritisk vindgrense på 3 m/s for i det hele tatt åpne husdøra, måtte vi droppe det. Det ble derfor budget på vindstille Nordmøre. Og hvorfor ikke? Driva fostrer jo mye større ørret enn småbekkene på Bornholm. Rom kunne garantere ørret på over 3 kilo bare jeg møtte opp. Jeg møtte opp.


Rom hadde på forhånd ikke nevnt noe om dress code. Men det var tross alt 17. mai. Og han hadde tross alt lagt ned stor innsats for å finne matchende dresser til oss. Også det budget, vel å merke. Jeg spurte om dispans til å slippe på grunn av varmen, men 'no chance, Sir!'.


 Men in beige




Sunndalsfjorden har også mye lyr, horngjel og sei. Den svømte trolig flere sjøørreter i området, men stimer av lyr kastet seg over fluene før de traff vannet. Rom showet. I alle fall en stund. Han skjønte fort at han hadde tatt munnen for full og at en 3-kilos sjøørret var et lite mirakel unna.

 'Da er det i gang!!', ropte Kong Lyr etter dagens første torpedo.




















Mens Rom fisket på en selektiv luringlyr som stod like utenfor tangbeltet, oppfattet falkeblikket mitt at noe var i gjerdet langs en strømkant like i nærheten. Jeg unnskyldte meg med at jeg måtte late vannet og løp avgårde. Rom luktet løgn, men kunne ikke gjøre stort med det. Like etter var det fast fisk av rette sorten.

 Kong sjøørret i aksjon!
 
Pinstripes og polkadott i skjønn harmoni

 Poker face
 GoPro Lyr 5000 HD klar til action
 Luringlyren gikk til slutt fem på i skumringslys!

Resultatet etter første fiskedag var ikke helt håpløst. Men tatt i betraktning at vi hadde fisket så mye det er fysisk mulig (for to gamle menn), var ikke resultatet det vi hadde fantasert om. Selv om planen var å fiske intensivt på samme sted i 3 dager til ende, kom vi frem til at et miljøskifte var det eneste rette. Vi satte derfor kursen mot Romsdalen. 

18. mai.
Etter å ha brukt en hel dag på teste ut obskure fiskeplasser i Romsdalens stupbratte fjellterreng, slo vi oss til slutt til ro ved noen grunne tidevannsstrømmer i Fannefjorden. Varmen var trykke. 3 båter sirkulerte i en slags dorgekonvoi i strømmen utenfor oss, hvilket var et fascinerende skue, men vi skjønte fort at vi hadde kommet feil. Vi bestemte likevel for å gjøre et forsøk. Vi så noen brukbare ørretvak utover kvelden, men vi fikk kun småørret. Igjen var det lyren som stjal showet.            
 
Når man blir sliten, kan man enten sove eller fyre seg opp med snop. Vi lærer aldri!
 Hjertet hoppet over et par slag da denne tok inne på veldig grunt vann. Men lyr igjen altså.. Nummer 15 for kvelden.



19. mai ble mer av det samme. Mer varme, mer lyr og mer horngjel som jaget etter fluene. På to dager så jeg kun to sjøørret vise seg i overflaten, mens det til sammenligning kokte av lyr. Rom så angivelig en sjøørret på 4 kilo komme etter flua. Den tok ikke, men han hadde nå på sett og vis holdt storfiskgarantien. Han avviste alle forslag om at det kanskje var en stor lyr. Det endte i diskusjon og munnhuggeri.   

20. mai, da vi nesten hadde gitt helt opp, vaket en pen sjøørret i strømmen midt mellom oss der vi fisket. Hollywood ending? Vi bombarderte den med sildefluer fra hver vår kant, men det ville seg bare ikke. Etter noen kast hadde jeg noen velkjente halenapp i flua. Jeg skjønte fort det var Mr. Horngjel som var på ferde igjen. Vi fikk til slutt nesten hevn på denne ubrukelige fisken, men også denne gangen var det bare nesten.. 
 Fiskehelga oppsummert: Vi kaster oss!

Smøla 24. mars - 2013

I slutten av mars reiste jeg og Rom til Smøla. Det skulle bli som i gamel dager:Små fluer, tynne fortommer og kast på vakende fisk. Værmeldingene var så gode at dette bare måtte bli bra!



Det ble ikke helt som tenkt. På vei over Kulibrua kunne Rom berette om en ny fisketeknikk han hadde funnet opp: "Sink & Haul". Jeg ville ikke høre mer om det, men hadde ikke noe reelt valg. Konseptet var en blanding av flue og slukfiske. Flua skulle kastes ut som vanlig, men twisten lå i selve presentasjonen. Flua skulle synke. Og helst skulle flua synke til den nådde bunnen. Et "haul" - et kraftfullt metersdrag i taumen - skulle så følge. Det skulle lokke opp fisk fra bunnen, så kalte "bottom dwellers". Jeg grøsset. Rom demonstrerte teknikken med stor innlevelse: "Kast. Sink, siiiink, siiiiiiiink... HAUL!!". Han gliste. Jeg sank sammen.

Problem nummer to var isen. Den lå metertykk utover fjordene så langt øyet kunne se. Vi kjørte derfor helt til vi kom til Veiholmen. For å slippe å se Roms nye teknikk på nært hold, fortalte jeg han at det måtte stå noen store beist på lur ute i havgapet som passet perfekt for hans metoder. Jeg med min tynne fortommer burde heller holde meg til småfisken inne på grunnere vann. "Topp tips, Mac!", sa rop og løp avgårde.  

Mens Rom rotet rundt i håpløsheten var det business as usual for meg. Vindstille, sol og vakende fisk. Det blir ikke bedre enn det!
Spreke rekespisere
Sight fishing og topp stemning!
Rom kom snart tilbake. Han hadde 'haula' i en tarekvast og holdt på å bli tatt av floa (Rom foretrekker 0.40mm som spiss på fortommen). Han ble moody da jeg fortalte om fiskeriet mitt: To på land og mista to. Han spurte sårt om jeg ville se "Sink & Haul in action". Jeg skjønte med en gang at han ville ha godplassen min. Og når jeg så på stakkaren hadde jeg ikke hjerte til å si nei.  Rom fikk godplassen og snart var det han som styrte showet.

 Sink.. Siink.... Siiiiiiink..

HAUL!
Flua satt litt godt, ja..
 Til etter tanke.. Har Sink & Haul sine begrensninger..?
 Neeida.. På'n igjen!

En time senere hadde Rom haula opp 15 fisk. 
Kun et trent øye kunne merke et humørskifte hos Roomie. Og med et slikt glis om munnen er Rom ustoppelig. Fisk på nesten hvert kast. Det ble fort stygge tall for min del..
Selv om det gikk roligere for seg på min kant, fikk jeg en og annen. Her en for grillen
Vårsnacks





















Det var bare en ting som kunne stoppe Rom på denne turen og det var kulda. Heldigvis er det ofte kaldt på denne øya. Når sola ble borte, var det bare å beine tilbake til bilen og hoppa på første ferge hjemover igjen.

På veien hjem diskuterte vi størrelsesfordelingen av fisk her ute. Basert på statistikk av egne fangster kom vi frem til at sannsynligheten for å få drømmenfisken (sjøørret over 4 kilo) her ute er liten. Neste innsats skulle legges til en beryktet fjord ikke så lang unna.. Rom visste om noen steder.. Urørt natur.. Storfiskgaranti.. Og ukritisk etter et par ringnes gold gikk jeg god for planen.