mandag, april 30, 2007

Sjøørret Angvika

Jeg var to timer i elveosen mens jeg ventet på Tarjei. Det var mye smeltevann i elva, yr i luft og nok vind til at det ble små krusninger på overflata. Jeg fisket tangloppene litt rundt i uforutsigbar viteform helt til jeg satte meg fast i ei lita flyndre.



Mens jeg flirte av min egen udugelighet når det gjelder sjøørretfiske, så jeg en fisk som var oppi ute i en strømkant fra elva. Den var godt innenfor kasthold og den var borti på førstekast, andre kast og på tredje kastet kom den etter. Jeg var fast bestemt på ikke å gjøre Smølafadesen over igjen, så jeg lukket øynene der den komplogende. Etter 2 sekunder i mørke tok den og tilslaget føltes bra. Etter 30 sekunder med fin kamp og to hopp, rista den seg løs (et sted mellom 1,0-1,5 kilo. Etter dette hadde jeg 3 fisk til som ploget etter flua uten å ta. 4-5 napp av fisk jeg ikke så og kanskje osens største fisk etter flua. Jeg hadde en fisk etter som ikke tok, men like etter ser jeg en hel 5-6 kilos fisk som cruiser ut fra strømmen. Det kunne vært alt fra trofèfisk til torsk. Da Tarjei kom, stakk vi til den hemmelige plassen hvor de virkelig store går (tror vi da). Vi så en fisk på rundt 2 kilo hoppe etter mørkets frembrudd. Like etter mista Tarjei en fisk i samme område etter fortomsbrudd (slitt av mot stein eller Romørenkratt i bakslengen)

lørdag, april 28, 2007

Langvatnet og Fosterlågen 29 april

Prøvde meg på litt råkfiske med bellyboat oppe med Lagvatnet i dag. Strålende sol og vindstille, steinfluer og mygg som fløt rundt på vannet, men ingen fisk å se. Ikke ett vak! Forhold som dette i Fosterlågen ville gitt vakebonanza. Etter å ha slitt meg rundt i andre enden av Langvatnet bare for å konstatere at forholdene var de samme, satte jeg snuten mot vakebonanzaen i Fosterlågen.















Ikke så rart det ryktes om småfisk i Langvatnet når de ikke spiser disse godbitene.
I fosterlågen tok det meg ett kast med en #14 steinflue før den første satt. En flott start med 32 cm og 305 gram. Jeg fikk noen litt mindre på steinflue før det dabba av litt med vakinga. Jeg satte meg helt inne på land med ringen og fisket av elva grundig med en #16 myggpuppe. Jeg fikk rundt 10 fisk på bare på noen få meter med strøm, så det er tydelig at de står og forsyner seg av drivet med smeltevannet. Fikk alt i alt ca 20 stk på 3 timer og 3-4 var 300-grammere.


Klassisk møljebilde fra fosterlågen. Satte tilbake noen som var i veldig fin kondisjon. Resten ble med hjem til obduksjon. De største så ut til å ha spesialisert seg på enten snegler, steinfluer (nymfer og voksne) eller husbyggende vårfluer. Fant også en og annen larve fra landinsekter (elva var større i dag enn i går).





Fosterlågen 27 april

Fiska med mygg og husbyggende vårflue i litt over 3 timer. Sur vind og minimalt med vaking. Fikk et sted mellom 30-40 fisk og mista rundt 20. Fisken var med andre ord svært bitevillig!



Et lite utvalg som viser hvor forskjellig kondisjonsfaktoren er. Den tynneste er 29 cm og 140 gram. Dette gir en k-faktor på 0,574 med forbehold om at vekta er nøyaktig. Den lengste er 32 cm og brukbar kondisjon. Den i midten hadde kulemage og svelget fullt av meitemark. I
magen fant jeg 20 meitemark, 2 voksne steinfluer, 3 stingsild og 4 husbyggende vårfluelarver. Den hadde også en del parasitter.

Den på 32 cm hadde spist steinfluenymfer for det meste og var helt parasittfri.









mandag, april 16, 2007

Smøla 3

Reisekassa ble bunnskrapt og en ny smølatur var et faktum. Vi ankom et par timer før full flo og det tok derfor 1 time og 50 minutter før noe skjedde. Men da kom vi også i kontakt med en veldig fin fisk; 49 cm på rekeflue tatt av Tarjei. Jeg kjente ingen ting den første kvelden. Vi fant til vår store frustrasjon ingen ting i fiskemagen.














Lørdag møtte vi opp til floa igjen. Det var en rolig dag på sjøørretfronten og det nærmeste vi kom var da en sjøørret kom vakende innover rett mot meg. Jeg la tangloppa en liten meter før siste vak og etter ett sekund kom det en fin plog etter flua. Jeg gjorde tilslaget i det den tok og dro flua rett ut av kjeften på den - utilgivelig! Når floa var på vei ut, kastet vi på fiskene i bukta. Det var èn fisk som kom etter flua en gang, men ellers viste de ingen verdens interesse for fluene våre. Vi prøvde til og med mygg etter fiskene, men de så ikke ut til å spise noen ting. bukta var stinn av fisk så kanskje det sto der på grunn av det varme vannet. Vi gikk videre opp i ferskvann for å prøve ørreten der i vente på neste flo. Akkurat da vi kom var det en steinflueklekking i gang. Jeg gikk med tørt og tarjei med våtflue.

Vi fikk mye småfisk, men ingen av de store. De merkverdige var at vi fikk både sjøørret og brunørret om hverandre. Vi fikk høre at fisken ofte gikk opp fra sjøen når det var mye vann i elva, som igjen forklarer hvorfor vi fikk sølvblank fisk. Største sjøørreten jeg fikk på tørrflue var beskjedne 26 cm. Vi fikk hvertfall ingen ting over 30 cm her oppe. Vi gikk ned til sjøen igjen hvor vinden pisket rett i mot. kveldsfiskinga gikk egentlig rett i vasken og tok tok derfor en tidlig kveld med Perlenbacher og boksekamp på tv.
Søndag morgen var det helt vindstille og vi kunne vel med fordel vært litt tidligere ute. Det var stor aktivitet da vi ankom osen, men det så uheldigvis ut som småfisk. Vi fikk en del fisk, men de var alle under minstemålet og tynne. Dette var merkelig siden vi ikke hadde sett småfisk før her ute med unntak av oppe i ferskvann. Jeg fikk en på 37 cm som min største og det var godt å kjenne litt motstand på en ellers veldig rolig tur for mitt vedkommende. K-faktoren var ikke mye å skryte av! Vi avsluttet det hele med å reise inn til Vinjeøra for å teste forholdene der. Det var litt fisk å se, men vi fikk ingen ting. Begge hadde fisk etter.

















Her kommer Vresvik seier dom

tirsdag, april 10, 2007

Fosterlågen 9 april

Kulde (-10 på Hanaset) natta før hadde redusert råka med 3/4. Været var strålende for både mygg og steinfluer, men hadde bare tid til noen få kast. Mista en fisk på første kastet og fikk en på det fjerde (voksen steinflue). Det ble med 6 kast og et rask overblikk over insektsituasjonen i osen. Så ingen steinfluer i dag, men de klekker helt sikkert fortsatt. Så mye fjærmygg.












Stor fjærmygg som dro seg ut av puppehuden på et drivende isflak.



tirsdag, april 03, 2007

Fosterlågen 3 april


Jeg ventet akkurat lenge nok til at det begynte å blåse i dag. Det ble derfor ikke mer enn en 10-15 kast i den umulige motvinden. Da jeg kom ned til råka, så jeg en diger fjærmygg som nok hadde klekka like før. Det var nesten helt vindstille i 5 minutter før blesten satte inn igjen. Jeg satte på en myggpuppe og fikk en på tredje kastet. Men da jeg plutselig så noen store steinfluer, skjønte jeg at det måtte stå stor fisk inne i osen. Stor fjærmygg og klekking av store steinfluer samtidig! Jeg kasta 10 meter ut og flua kom tilbake 4 meter med vinden. Med litt hjelp av smeltevannet som kom med elva, seilte steinflua mi flott over de nå store bølgene. Jeg hadde på følelsen at den ville bli tatt, og ca 12 meter ut ser jeg en hel halvkilosfisk velta seg over flua mi. Jeg var alt for godt forberedt og gjorde en skikkelig nymfetilslag. flua kom rett ut av vaket uten at jeg var borti fisken. Jeg prøvde å kaste på den en gang til, men jeg fikk bare ikke flua ut dit. Vinden og nå sludd piska meg i ansiktet. Jeg hadde en liten fisk til etter, men nå var det så surt at jeg ikke holdt ut lenger. Men jeg føler meg rimelig sikker på at de største fiskene i hele området samler seg i råka når det klekker mygg og steinfluer som i dag. Blir det lite vind og litt sol må jeg tilbake dit. Herlig å se insekter igjen!

På veien opp sjekket jeg bunndyrene hele nede i sagelva. Når B. rhodanien klekker, er nok sagelvosen et fint sted å være. De ser ut til å være svært tallrike og fisken går helt sikkert av hengslene når de kommer drivende ut med elva.