søndag, juli 16, 2006

Brutjønna, Neverlitjønna og Fosnatjønna

Det tok meg èn dag å komme over satsningensturen 2006. Den nå årlige turen til Brutjønna, Neverlitjønna og Fosnatjønna skulle gjøres unna, og de søkkvåte fluene mine ble umiddelbart satt til tørk. I tillegg supplerte jeg med 20 vårfluer og noen mygg.

Fjellgeit Brubble er i merkbart bedre form enn meg og allerede etter 10 minutters i hans kappgang-tempo kom både Jevne-trynet mitt. Vi kom oss da opp og det var ikke en krusning på hverken Nerverlitjønna eller Brutjønna. Vi rigget stengene og mens Tarjei så gjennom fluene sine, så jeg en fisk vake inne i vannliljene. "Får vel gå og ta den jeg da", sa jeg, før jeg kasta ei vårflue størrelse 10 inn den sanne katastrofe. Men vårflua gikk forbausende bra.. Den snek seg forbi vannliljer og klatra over sivet som ekte vårflue. Men jeg hadde ikke helt trua og speida etter vak et helt annet sted. Før det plutselig smeller til to meter foran meg. Jeg gjør en slags tilslag, men rekker bare å se en 5-6 hektos fisk fyke opp i været og slippe taket noen sekunder etterpå. Dette lovet bra for resten av turen! Med tanke på fisket, ikke de uendelig mange dårlige krokingene mine.

Mens Tarjei fisket langs myrkanten, gikk jeg rundt den grunne bukta og kastet på noen som vi så vake da vi kom. Det tar ikke så lang tid før jeg får en på 38cm og veldig bra kondisjon. Tarjei får også en, men den var liten. Resten av kvelden roter vi begge en del. Jeg river vårflua ut av kjeften på fisk som jeg opplagt burde klart, mens tarjei jaktet fisk meg mygg på grunna. Da fisken endelig tar hans mygg, vil ikke fisken sitte på, og den mange timer lange jakten er over. Jeg rusler opp i Neverligtjønna hvor jeg finner en fisk som vaker minst 20 ganger. Den kommer nærmere og nærmere lang, og når den er 10 meter fra meg, server jeg vårflua 20cm foran den. Kaboom! og rett i været.. Ser ut som den er rundt 6 hekto (37-39cm et sted), men den òg rister seg løs. Alt i alt var vi vel i kontakt med (fisk på eller etter) 10 fisk denne kvelden. De fleste så veldig bra ut og det var mange store ørreter inne på myggrunna til Tarjei når mørket seg på.

Etter å ha lagt meg i 3-tida, våkner jeg opp kl 7 av vaking like nedenfor meg. Jeg hopper ut av posen og serverer ei lita vårflue like over den. Den vil ikke ha den, så jeg setter på vårflue i str 10. Den kommer opp fra vannliljene og jeg gjør tilslag nesten før dern får gapt over. Jeg sløser like mye som dagen før og kunne like så godt ha lagt merg igjen. Jeg sløser bort ennå en sjanse senere før vi bestemmer oss for å prøve i Fosnatjønna. Tarjei får tidlig en fisk på, men mister den. Like etterpå får han på en til og denne sitter veldig godt. En veldig fin fisk på 41 cm tatt på vårflue. Han mister ennå en fisk helt på tampen, mens alt jeg var borti var en fisk som bomma på vårflua mi. Eller stripet jeg for fort?.. Vi går ned igjen til Brutjønna for turens siste halvtime med fisking. Jeg har en veldig fin fisk etter, men samme leksa som sist. I desperasjon over at noen fine fisker har vaket utenfor kasterekkevidde hele turen, vader jeg ut humus-synkebunn i shorts. Turen kunne vel egentlig ha vært over uten at jeg prøvde det der. Men vi skal tilbake med slipte kroker til neste år..

torsdag, juli 13, 2006

Årets satsningstur 2006!

Noen ganger ligger alt til rette for å jakte kilosfisken. Det er i sånne tider at jeg bruker å legge ut på en satsningstur. Dette innebærer å ta med seg mye mer på tur enn strengt tatt nødvendig og fiske mer enn man egentlig har lyst til. Alt dette for det øyeblikket da de rekordstore tar flua. Siden det er lagt mellom mine satsningsturer, har jeg en tendens til å glemme hva jeg kan forbedre fra forige gang. Nå skal det skrives ned..

Dette skulle bli en skikkelig kosetur med tørrfluefiske fra land med 3'ern og bellyboat fiske med #5 sinktip og hvis det ble sur vind. Sleit meg oppover i fjellet med ett eneste lyspunkt: dette skulle bli knall! Så bra vær og så mye utstyr! Etter hvert begynte jeg å tenke etter om jeg egentlig trengte 8 fluebokser, priest og ikke minst belly'n med alt det pikkpakket. Jeg kom meg opp den siste bakken med et skikkelig Erling Jevne 5mil-tryne og fikk sjøsatt belly'n. Rigga meg opp med kamera i den ene sidelomma og snop i den andre. Prøvde litt med en øyenstikkernymfe inne i sivkanten samtidig som jeg spiste melkepletter. Herlig:) Plutselig kommer tåka og noen kalde vindkast. Et par minutter senere kommer regnet. Det høljer ned og jeg blir søkkvåt i løpet av 10 minutter. Jeg går på land og forsøker tørrflua, men det er så mørkt og guffent at jeg hverken ser flua mi eller fisk vake. Jeg kjenner nå at regnet renner ned nakken og videre nedover ryggen. Livet var ikke så herlig lengre. Men så roer det seg i noen minutter og jeg får noen tilslag etter vårflua. Men i det håpet om at turen skal vare til langt utpå neste dag, høljer det ned igjen. Fiskehatten var gjennomvåt og vannet rant nedover ansiktet og inn i jakka. Jeg erklærte derfor satsningesturen 2006 som en fiasko og bestemmer meg for å slite meg ned igjen. Mens jeg tapper belly'n for luft, striper jeg vårflua langs en sivkant 4 meter fra meg. Det regner sånn at jeg ikke ser noen ting. Plutselig suser en fisk opp fra intet og tar vårflua. Meget forfjamset gjør jeg tilslag, men den sitter dårlig. Den kommer rett mot meg og hopper tre ganger før den rister seg av. Regner med en 8-9 hekto, men vanskelig å se siden det var så mørkt. Skal ikke fiske på lenge!

mandag, juli 10, 2006

Fosterlågen 9 juli

En liten konkurranse med Lars på min gamle hjemmebane. Det så en periode stygt ut da Lars fikk opp to stykker på henholdsvis 30 og 30,5 cm. Men har man sine gamle hotspots, blir man jo vanskelig å stoppe. Etter min teori står det alltid fisk 5-6 cm eller mer over snittet her (snitt på 27cm?). Fiskene gikk bananas da den fikk se en stripete vårflue over seg og det ble en del spektakulære hopp etter flua.














Den første og største hotspot fisken var 32 cm og reddet min dag. Lars forstod heller ikke at jeg har enerett på å fiske på min hotspot først, men nå er altså reglene klare her - Man har førsterett på Hotspot'n når man finner sine egne. Fisket en time på fjellet fra 12-01, men fisken var ikke like bitevillig der. Alt jeg fikk var to store hvirvler etter at fisken avslo flua i siste sekund.

fredag, juli 07, 2006

Osmarka 6 juli

1730: Stabba meg oppover i fjellet med den nye belly'n på hodet. Fikk slitt meg opp til klokka var rundt 18. Til min store fortvilelse blåste det litt vel mye til at jeg skulle piske med 3'er stanga i et synkbart fremkomstmiddel. Dermed ble belly'n godstol mens jeg studerte insektlivet og venta på vak. Det skule ta tid..
2200:Etter noen timers blindfiske kom Lars. Det var fortsatt irriterende sidevind og ingen overflateaktivitet.
2300: Lars må ned for å sove. Men endelig vaker det en gang og fisken virker veldig fin.
2315: Fisken vaker en gang til på samme sted og jeg er ikke langt unna. Serverer vårfluer og mygg uten at den vil ha. Overflata kryr av vårfluer som får være fint i fred. Skifter taktikk til våtflue.
2330: Har en fisk etter flua. Ser bare svart og en hvirvel.
2345: Kabooom! På 6 sekunder er loop'n tom. Så snur fisken rett mot meg og jeg må sveive løsline med det går. Da den ikke kom unna på dette viset, suser den rett inn mot vannliljene. Dette er ikke tiden å ta frem filmkameraet på, men det kommer frem likevel. Får filmet noen sekunder, men med fare for en reprise på fjoråret konsentrerer jeg meg om fisken, som såklart nå står fast i vannliljene. Med litt flaks får jeg lurt den ut og etter hvert fått den opp. Superfin fisk på 42cm og 850gram (kf 1,15).

mandag, juli 03, 2006

Kroka 2 juli

Det var så mye knott at jeg holdt på å klikke. Regner jeg med ett bitt i sekundet, som er et beskjedent estimat, ble det omlag 10.000 bitt. Etter en litt rotete start med å miste en og deretter ha en etter, fikk jeg endelig opp en.En ekte krokafisk med pukkelrygg. Om det var denne som gjorde at den var så sterk vites ikke, men det tok rundt 300 knottbitt før jeg fikk den opp. 3'er stanga og palmermygg #18. I luftlinje var den 39 cm, men her må regelverket i MOTFR sjekkes før den er endelig.